Páginas

dilluns, 31 de maig del 2010

EL RACÓ DELS ESCACS

ORÍGENS I NOCIONS BÀSIQUES DELS ESCACS

Els escacs van ser inventats a la India fa ja molts segles, servien de distracció als Reis i la Cort d’aquest país que simulaven batalles amb peces de fusta, sobre un taulell de 8x8 quadrets alternats de blanc i negre. Les peces son també de fusta la meitat son blanques i l’altre meitat negres, (també poden ser de plàstic) formant dos grups en disposició de batalla, havent la possibilitat de matar-se entre ells per guanyar “qualitat” o be amb la finalitat de donar mat (mort) al Rei contrari, que es quant es guanya la partida.
La peça amb més mobilitat i per tant més versàtil, és la dama.
Esta compost cada color per un exercit amb: un rei, una dama, dos alfils, dos cavallets, dues torres i vuit peons cadascun (les figures més menudes i de menys valor)
Existeix el moviment de l’enroc que només es pot fer una vegada i amb determinades condicions, existint el curt i el llarg.
A cada jugador li correspon escollir el moviment d’una peça del seu color d’una casella a una altre segons unes determinades regles o possibilitats.
Els escacs no tenen un límit de moviments, ni un mínim (EL Mat del Pastor es de quatre moviments de les blanques i tres de les negres) També hi han partides que poden allargar-se fins a dos cents moviments…Un moviment el fan les blanques i l’altre el jugador que te les negres i així consecutivament fins a guanyar, empatar (taules) o perdre.
Inicien el joc les blanques. El quadre blanc del taulell ha d’estar a la dreta del jugador amb peces blanques. La dama se situa en el quadro del seu color.
Els grans mestres coneixent desenes de “aperturas”* i la seva continuació i possibles variants mes o menys complicades, favorables o desfavorables. Intervé molt la psicologia de cada jugador en el estil de joc.
L’estudi o entrenament, dels escacs, avui dia es pot fer per Internet on-line o amb programes d’escacs, o als cafès i clubs.
Es molt important tenir totes les peces controlades i saber fer combinacions d’atac i defensa, no deixar-se peces penjades i tenir una estratègia (pla d’atac) per guanyar.
Es pot dividir el joc en tres fases: 1º Apertura (desplegament de peces) i enroc
2º Joc Mig o batalla i lluita i 3º Finals. Essent totes elles decisives.
Aquest joc es va anar propagant per el món amb diverses modificacions. Es diu que el Rei Alfonso X el savi comentava algunes partides per escrit i jugava als escacs.
En l’àpoca posterior al Renaixament els escacs triomfen a tots els països del àrea del Mediterrani.
Avui en dia els escacs també son considerats com un esport, un art, i una ciència.
No es però fins l’època del Romanticisme,quant comença a agafar volada aquest joc, i al S. XX es consoliden plenament per tota la geografia mundial, amb campionats, premis, i llibres d`anàlisi de partides famoses.
Actualment destaquen en els escacs, els països de l’Est,, en els primers llocs del campionats Mundials, i trobem jugadors com A.Karpov , G. Kasparov, i B.Spaski.
Avanç les partides oficials, podien durar fins a 48 hores (amb aplaçaments) i cada jugador anotava jugada per jugada amb llenguatge descriptiu en una fulla tota la partida. Ara les partides de campionat durant molt menys temps, que es controlat per un rellotge de dues esferes (actualment es electrònic). Ara també s’apunta en una “planilla”la partida, però de forma analògica.
A quasi totes les ciutats hi han clubs d’escacs per iniciar-se a jugar a aquest joc que entre altres coses, desenvolupa la intel•ligència, la memòria, l’atenció, i el càlcul.

* “aperturas” fa referència als primers set o vuit moviments que donen inici a la partirda; hi ha moltes hi ha molts tipus com “l’apertura siciliana”, “l’holandesa”, “la catalana”, “la drac”, “l’espanyola”, “l’anglesa”, “els gambits”, etc.
PARTIDA COMENTADA I PSICOLOGIA

Partida d’escacs en la que guanyen les blanques normalment.
1.e4 e5 2.Cf3 Cc6 3.c3 d6 4.d4 e5xd4 5.c3xd4 Cf6 6.Cc3 g6 7.Ae3 Ag7 8.Dd2 0-0
9.0-0-0 Ag4 10.Ae2 AxC 11.AxA Cb4 12.h4 a5 13.Tag1 h3 14.g4 a4 15.axp AxA
16.DxA Te8 17.b4 pxp 18.b5 Ch7 19.h5 pxC 20.pxp pxp 21.TXC Rf8 22.Dh8 Re7
23.Db7 Re8. 24.Ab4++.
Comentari d’aquesta partida:
En general només existeixen 2 tipus d’escacs, els clàssics i els teòrics. En els teòrics,
les negres juguen g6 i Ag7, aquesta partida pertany als primers. Fan un “fianxet”, per la banda de Rei. Per la seva part les blanques han de concentrar l’atac sobre aquest “fianxet”. Però primer han de fer l’enroc llarg i fer el canvi de l’alfil negre a la casella de h6, rebent suport per la dama des de la reraguarda, mentre conjuntament els peons g i h també han d’atacar per obrir la columna i la Dama blanca acaba fent mat al Rei negre. D’altre banda hi han els escacs clàssics que es diferencien jugant les negres e6 i Ae6.:
No s’ha de jugar de manera automàtica, sinó que s’ha de pensar en cada jugada i seguint
l’esquema precedent, que s’ha de memoritzar. S’ha de mirar sempre am molta atenció si hi ha una desviació que doni avantatge, (un error del rival) en el taulell. Alguns mestres només obtenen un bon rendiment si les peces son de fusta. Durant tota la partida s’ha de mirar de tenir el cos i la cara inexpressius, com el jugador de pòquer “quan es tira un farol”. Sempre s’ha de mantenir la concentració en la partida i aixecar-se el menys possible de la cadira. L’ordre es 1-mirar 2-moure 3- escriure la jugada a la planilla i 4- Prémer el piu del rellotge per aturar el propi temps, si pot ser en una sola mà..
Si el que es vol es guanyar amb negres, les negres han de jugar com les blanques en la partida anterior.


COMENTARIS I APERTURES

Espai, temps i material.
L’espai es el taulell que permet tot tipus de geografia en 3d, junt al material que són les peces, cada una amb un valor relatiu i absolut, i que són de recorregut llarg o curt, (peó , rei i cavall ).
S´ha de considerar que el peó és coronable amb una altra peça de més valor s’hi pot arribar a la última fila, com un cavall o una Dama.
Es pot guanyar per Mat, i no és necessari dir abans “escac!” i al matar al Rei “Escac i mat”, o bé de manera expeditiva, guanyant més material que el contrari. La forma de guanyar material , peces o qualitat es per combinacions de peces, per exemple moc el cavall a un lloc del taulell que amenaci una torre i una dama a la vegada, es un “doble”
Segur que després del canvi i obtinc un benefici important. Un altre exemple és posar un alfil en una diagonal que hi hagi dues torres del mateix color, etc., Com més combinacions, de més qualitat serà el joc. Hi ha molts trucs o ganxos, que fan que aquest joc sigui tan difícil, per exemple, en la casella d4 es canvia sempre. Les caselles b4 i d5 alliberen les negres en la defensa Siciliana. Els escacs consisteix a matar peces del color contrari i que no et matin les teves del teu color, és en certa manera un joc d’homicides amb premeditació i allavosia, en el qual el càstig es molt més que
aixecar-se de la cadira….
Estudi d’apertures:
Apertura espanyola o Rui Lopez:1.e4 e5 2. Cf3 Cc6 3. Ab5 a6 4. Aa4 Cf6 5. 0-0 d6 6. Te1...Defensa india de Rei amb 1 temps. de més.1. Cf3 Cf6 2. g3 g6 3.Ag2 Ag7 4 d3 d6 4 0-0 0-0….La defensa Siciliana 1.e4 c5 2 Cf3 Cc6 3. d4 cxd 4 Cxd4… La defensa Petrof 1. e4 e5 2. Cf3 Cf6 3.Cx p d6 4.Apertura francesa. 1e4 e6 2.d4 d5 3 e5 c5 4. c3… La italiana 1 e4 e5 2.Ac4 Ac5 3 Cf3 Cc6 4.
Les apertures són moltes, i no podem estendre’ns a totes, degut a la seva gran extensió. Avanç només hem vist algunes que s’han fet famoses a través dels temps, tampoc hem posat les variants si no només la línia principal, a més també hi ha la 4 cavalls, l’ holandesa, l’escandinava, l’anglesa (en la qual es juga a l’inversa), sense entrar en els gambits de Rei, Dama etc.
Ara veurem dos mats molt rapits i populars que tots els aficionats als escacs crec que han de conèixer. Primer el mat del boig, i desprès el del pastor.
1. e4 f6 2 Cc3 g5 3 Dh5 ++
1. e4 e5 2. Ac4 Cc6 3. Df3 d6 4 Dxf7++

Joan Armengol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada